ŁAZIENKA

FOR SINGLE

Kawalerka o powierzchni 32 m2 na warszawskim Ursynowie, która została zaprojektowana dla młodego grafika komputerowego.

Mocno ograniczona powierzchnia została podzielona na 3 strefy: kuchenno-jadalną, salon z pracownią oraz sypialnię z garderobą. Tak, tak to wszystko nam się tu zmieściło, lecz oczywiście w okrojonej wersji. 

Istotną sprawą w tak małych wnętrzach jest funkcjonalność i zazębianie się ze sobą wszystkich elementów. Zastosowane są tu, więc proste rozwiązania, jakby naturalnie wynikające z układu ścian, stałych elementów np. szybów wentylacyjnych, w przypadku których deweloper był bardzo hojny. Przy realizacji całego projektu dostosowaliśmy się, więcdo tego co było, dodając niektóre elementy, które w sposób naturalny pomagały nam osiągnąć zamierzony efekt. 

Przykładem jest blat roboczy w kuchni, który jest jednocześnie stołem z hokerami zamiast klasycznego stołu z krzesłami. Blat ten przylega do szybu wentylacyjnego, a obok zrobiona została szafka z ciemnymi drewnianymi drzwiami na szerokość wyznaczającą moment, w którym kończy się strefa kuchenno-jadalniana. Ciekawym rozwiązaniem jest też oddzielenie sypialni od salonu grubą, drewnianą żaluzją zamiast budowania ściany. 

Dobór materiałów i kolorów został tak opracowany, aby optycznie nie pomniejszyć  istniejącej powierzchni i jednocześnie zrobić ją w ciepłych barwach. Biel na ścianach została wymuszona przez białą oprawę okien oraz ogromny biały kaloryfer na środku pokoju. Do tego dodaliśmy ciepłe, dębowe drewno w kuchni, na podłodze w pokoju oraz w zabudowie biurka. Kamień na ścianie to element, dzięki któremu wprowadziliśmy dodatkowe naturalne barwy: szarości, brązu i miedzi. Kolory w tym mieszkaniu dobrane są z wielką starannością - jest ich wiele lecz dzięki wybranej kolorystyce nie stanowią mocnych akcentów kolorystycznych, a raczej taką stonowaną mieszankę pojawiającą się na różnych fakturach i materiałach. 

Kolejne, z dwóch pomieszczeń, na które składa układ mieszkania to Łazienka. Oczywiście wybór materiałów w niej zastosowanych ściśle współgra ze stylistyką całego mieszkania. Kamienne płytki i drewno dają nam poczucie przyjemnego ciepła. Jednocześnie powierzchnia dzięki ujednoliceniu kolorystycznemu i dużemu lustrze optycznie wydaje się większa, albo po prostu w sam raz. Wszystko tu jest na wymiar, aby optymalnie wykorzystać daną nam powierzchnię. 

Data realizacji projektu: wiosna 2016